Friday, July 24, 2009

Kepimpinan Najib diyakini belia berpendidikan tinggi

KUALA LUMPUR – Golongan belia di negara ini yakin kepimpinan, keupayaan dan prestasi Datuk Seri Najib Tun Razak sebagai Perdana Menteri dalam tempoh 100 hari, menurut hasil tinjauan Yayasan Kerjasama Malaysia.
Tinjauan itu juga mendapati 64 peratus golongan belia berpendidikan tinggi di negara ini menyatakan sokongan padu mereka terhadap kewibawaan Najib.
Malah, gagasan 1Malaysia yang diperkenalkan oleh Perdana Menteri serta konsep 1Belia yang dicanang oleh Kementerian Belia dan Sukan masing-masing mencatatkan sokongan majoriti responden dengan masing-masing 76 peratus dan 74 peratus.
Fellow Utama yayasan itu, Prof. Datuk Dr. Sulaiman Md. Yassin berkata, hasil rumusan tinjauan menunjukkan golongan belia berpendidikan tinggi menaruh kepercayaan terhadap Najib sebagai pemimpin yang boleh diharapkan rakyat dan bukannya pemimpin retorik semata-mata.
“Golongan ini percaya Perdana Menteri telah berjaya menangani isu-isu nasional dengan baik meliputi hubungan antara kaum, ekonomi, hubungan antarabangsa serta politik dalaman negara.
“Kira-kira 60 peratus daripada mereka juga beranggapan masa depan politik di negara ini adalah stabil di bawah kepimpinan Datuk Seri Najib Tun Razak,” katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.
Beliau yang juga Fellow Penyelidik Utama Sains Sosial Universiti Putra Malaysia (UPM) berkata, golongan belia berpendidikan tinggi di negara ini menampakkan kematangan apabila menilai Najib daripada sudut ketelusan dan prestasi.

sumber : utusan malaysia

No comments: