Wednesday, March 28, 2012

Jabu Lancarkan Liga Betong-Naim 2012


Oleh : A.REEL LEE YA

BETONG. Pasukan Kampung Boy terpaksa berhempas pulas menewaskan pasukan Pelados FC untuk memastikan kemenangan 3-2 dalam perlawanan pembukaan Kejohanan Bola Sepak Piala Liga Betong-Naim yang dilangsungkan di Kompleks Sukan Betong petang tadi. 

Kampung Boy yang mendahului 1-0 pada babak pertama hasil jaringan Sahril Saburahim pada minit ke-42. Pasukan yang tampil dengan barisan pemain muda hampir memastikan kemenangan selesa setelah menambah lagi 2 gol pada babak kedua hasil jaringan pemain gantian dan cukup berpengalaman Sulaiman Saimi yang sempat membaca gerakan penjaga gol Pelados yang keluar agak jauh dari pintu gol menyepak bola lambung kedalam pintu gol pada minit ke-65 . 

Sulaiman yang tidak dikawal sekali lagi tidak mensia-siakan peluang yang terhidang dan menendang cantik bola dan menewaskan penjaga gol selang dua minit kemudian. 

Namun pasukan Pelados yang turut dibarisi pemain muda tidak mengenal penat lelah berusaha mengekang lawan dan menggandakan asakan telah menghasilkan gol pada minit ke-83 hasil gerakan cantik penyerang sensasi Pelados Nazreen Ismail. 

Dalam usaha mencari gol pasukan pelados sekali lagi meneruskan asakan dan hasilnya mereka sekali lagi menjaringkan gol hasil tendangan cantik Ahmad Faizzal Badir yang menerjah jaring pada minit ke-85. 

Pelados hampir menyamakan kedudukan pada minit akhir perlawanan namun tandukan pemain gantian mereka melewati palang gol. 

Kejohanan Bola Sepak berprestij Piala Liga Betong-Naim 2012 yang membuka tirai kejohanan telah memulakan perlawanan pembukaan bermula hari ini (26 Mac)disini. 

Sebanyak 10 pasukan akan berentap dalam kejohanan tersebut dimana kesemua perlawanan akan dilangsungkan di Kompleks Sukan Betong dalam format liga satu kumpulan. 

Antara pasukan yang menyertai ialah Kampung Boy Betong, Pelados FC Spaoh, MPOB Elite Saratok, PDRM Betong, PMSB FC Betong, Skyline FC Saratok, Artoist Apanez FC Saratok, 30 Junction FC Bungin, Kedit-Kejora Betong dan EG Galaxy Betong. 

Perlawanan pembukaan tersebut yang berlangsung di Kompleks Sukan disini, turut dirasmikan oleh Timbalan ketua Menteri Sarawak Datuk Patinggi Tan Sri Dr Alfred Jabu anak Numpang. Beliau turut membuat gimik perasmian dengan menunjukkan kepakaran beliau menggunakan sumpit yang disediakan oleh pihak jawatankuasa badan induk Persatuan Bola Sepak Bahagian Betong (BDFA). 

Sebelum perlawanan dilangsungkan Jabu turut membuat sepak mula tanda bermulanya saingan merebut piala Liga Betong-Naim dan Piala Datuk Patinggi Jabu. 

Kejohanan yang masih menggunakan format lapan pasukan teratas dalam liga Betong-Naim akan bermain dalam Piala Datuk Patinggi Jabu setelah selesai Kejohanan Piala Liga Betong-Naim 2012. 

Terdahulu, Kejohanan Liga Betong-Naim menawarkan hadiah Johan, wang tunai RM 5,000 beserta piala dan pingat. Naib Johan wang tunai RM 3,000 beserta piala dan pingat manakala tempat ketiga wang tunai RM 1,500 beserta piala dan pingat seterusnya ditempat keempat wang tunai RM 500. 

Bagi Piala Datuk Patinggi Jabu penganjur turut menawarkan hadiah RM 5,000 beserta piala dan pingat. Naib Johan wang tunai RM2,500 piala dan pingat manakala tempat ketiga bersama menerima wang tunai RM1,000. 

Selain itu, hadiah "Fair Play" turut diberikan kepada pasukan yang mempamerkan aksi bersih sepanjang kejohanan liga. 

Hadiah "Man of the Match" untuk perlawanan akhir dan turut disumbangkan hadiah untuk penjaring terbanyak kejohanan liga.
 

No comments: